GRIP OP JE BEDRIJF

Als ondernemer de regie pakken

Ben jij klaar al voor de toekomst?
De landbouw verandert voortdurend en zo ook iedere individuele boer en zijn/haar bedrijf. Vrijwel geen boer of tuinder loopt niet met de vraag rond hoe zijn of haar bedrijf toekomstbestendig te maken. De mogelijkheden lopen uiteen. Voor iedereen is er een variëteit aan kansen en mogelijkheden in de eigen omgeving.

Daarbij stellen ondernemers zichzelf de vraag: welk type onderneming past bij mijn ondernemerschap en mijn familie? Welke marktkansen zijn er? Kies ik voor een stadsboerderij, een neventak als energieleverancier, uitbreiding naar grotere bedrijfsomvang, specialiseer ik me en richt ik me op een niche, ga ik voor verbreding met een zorgboerderij of de boerderij als ontmoetingsplaats, zet ik in op agrarisch natuurbeheer of wil ik liever een baan erbij en pas ik de bedrijfsomvang en werkwijze daarop aan.
Deze en nog veel meer voorbeelden zijn te geven over de routes die een agrarisch ondernemer kan kiezen. De uitdaging is om een bedrijfsstrategie te ontwikkelen passend bij de persoonlijke drijfveren, de situatie en het bedrijf.

Juist daarover gaat dit programma. Het is bedoeld voor agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf. Voor ondernemers die zicht willen krijgen op welke bedrijfsstrategie bij hen persoonlijk en bij het bedrijf past, met oog voor verduurzaming.

Dit programma onderscheidt zich door de gebalanceerde combinatie tussen hart en hoofd; praktijk en theorie. We stellen het profiel en de uitgangspunten van de ondernemer centraal. Vanuit de gedachte ‘de vent maakt de tent’ (of de vrouw) beginnen we mensgericht. Van daaruit maken we een logische taakgerichte overstap naar het Business Model Canvas. We werken op een resultaatgerichte manier door iedere deelnemer te laten werken aan de eigen bedrijfsstrategie.

Doelgroep
Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, met HBO+ niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Ondernemers die hun ondernemerschapscompetenties willen professionaliseren om ook in de toekomst effectief te kunnen ondernemen.
Zij zien persoonlijk leiderschap, het pakken van de eigen regie vanuit de eigen intrinsieke motivatie, als belangrijk vertrekpunt. De deelnemers gaan pro-actief, met deskundige en professionele begeleiding aan de slag met het vinden van de eigen antwoorden. Ze zijn bereid zijn om hun kansen en mogelijkheden actief te onderzoeken en doen dat op 3 niveaus:

  1. Wie zijn ze zelf als ondernemer;
  2. Wat zijn de kansen en mogelijkheden voor het bedrijf;
  3. Wat zijn de kansen en mogelijkheden in de omgeving.

Tijdens het onderzoeken van dit pad schenken we aandacht aan persoonlijke vorming door te werken met een gedragsanalyse (DISC), is er individuele coaching en maken we gebruik van het invullen van het Business Model Template voor het eigen bedrijf vanuit het oogpunt van duurzaam organiseren. Het maximum aantal deelnemers per groep is 12.

Programma
Het programma Grip op je Bedrijf kent een doorlooptijd van 9 maanden. De start is op 4 februari 2021 en de afronding is in week 40 van (oktober) 2021.

Voor aanvang: Intake gesprek van 1 uur met de moderator

Lesdag 1

4 februari 2020

13.00 – 21.00 uur

Webinar 1

4 maart 2021

Tijd nog onbekend

Coaching 1

Februari 2021

Volgens planning

Lesdag 2

25 maart 2021

13.00 – 21.00 uur

Webinar 2

5 april 2021

Tijd nog onbekend

Coaching 2

Mei 2021

Volgens planning

Webinar 3

27 mei 2021

20.00 – 22.00 uur

Lesdag 3

17 juni 2021

13.00 – 21.00 uur

Coaching 3

Tussen juni/augustus 2021

Volgens planning

Webinar 4 (COSUN)

24 juni 2021

20.00 – 22.00 uur

Lesdag 4

2 september 2021

13.00 – 21.00 uur

Lesdag 5

16 september 2021

9.00 – 13.00 (Dragons Den 1)

Lesdag 6

23 september 2021

9.00 – 13.00 (Dragons Den 2)

Slot Webinar 5

7 oktober 2021

Tijd nog onbekend


Resultaat
Aan het einde van dit programma hebben de deelnemers zich verdiept in zichzelf, hun bedrijf en de omgeving / context. Het concrete toekomstplan, samengesteld op basis van het Business Model Template, is in grote lijnen klaar. De ondernemer is met de afronding van het opleidingsprogramma klaar voor verdere inkleuring van het plan en de operationele vervolgstappen.

Tijdens de laatste lesdag krijgt de deelnemer de kans om het eigen bedrijfsplan te pitchen aan een Dragons’ Den, een panel van vier mensen met specifieke expertise. Tot slot wordt er een netwerk event georganiseerd middels een webinar waarin de resultaten (van de deelnemers) van het programma worden gedeeld.

Investering
Deze opleiding is ontwikkeld voor agrarisch ondernemers die de volgende stap willen zetten in het ondernemerschap en voorbereid willen zijn op de toekomst. Door de deelnemende partners die dit initiatief ondersteunen is de investering voor ondernemers om deel te nemen €2.495,- ex. BTW. Ben je lid van LTO? Dan is de investering €1995,- ex. BTW.

Heb je vragen over het opleidingsprogramma? Neem contact op met Carmen van Dam (06-83661050) of Juul Smeets (06-82476970).

Voor informatie over trainers, inhoudelijke opbouw programma en lesdata, kun je de brochure bekijken.

Een ontwikkelprogramma van

In samenwerking met