WEGWIJS IN DE LOKALE POLITIEK

VAARDIGHEIDSTRAINING

Om effectief te kunnen lobbyen in de lokale politiek, is het handig om te weten hoe daar ‘de hazen lopen’. In dit programma gaan we ons twee dagen onderdompelen in de Nederlandse bestuurlijke/politieke arena. Het gaat erom wat je kent, maar zeker ook wie je kent. We gaan relevante spelers van het bestuurlijke spel ontmoeten en bespreken op welke plek zij zich bevinden in het besluitvormingsproces. Samen gaan we praktisch aan de slag om het complexe  in het besluitvormingsproces goed te snappen.

Wat leer je?

Met casuïstiek uit de praktijk gaan we het lokale besluitvormingsproces inzichtelijk maken. Je vergroot je bestuurlijke effectiviteit door te weten welke instituten/organen er zijn en welke belangrijk zijn qua politieke besluitvorming. Je leert over de verschillende rollen en taken; wie beslist er over wat? En je krijgt zicht op de bewegende krachtenvelden. Soms heb je partners nodig, dus is het de vraag met wie je een coalitie sluit.

Je leert op welke manier een lobby het meest effectief is en hoe je dit moet doen.

Na afloop:

Heb je inzicht in en overzicht over het gemeentelijke en provinciale besluitvormingsproces. Je hebt kennis opgedaan over de Nederlandse staatsinrichting én belangrijker, op welke manier je invloed kan aanwenden als LTO bestuurder. Want je streeft naar het zijn van die gezaghebbende gesprekspartner die op een effectieve manier de belangen behartigt van de achterban.

Daarnaast heb je je lokale netwerk vergroot. Het is aan te bevelen om visitekaartjes mee te nemen (als je die hebt), je LinkedIn profiel nog eens te controleren op actualiteit.

Data
Deze fysieke training wordt gegeven op 12 november 2020 van 13.00 uur tot en met 13 november 2020 17.00 uur

Locatie: Midden-Nederland