WEGWIJS IN DE HAAGSE BESLUITVORMING

Om effectief te kunnen lobbyen in Den Haag, is het handig om te weten hoe daar ‘de hazen lopen’. In dit programma gaan we ons twee dagen onderdompelen in de Nederlandse bestuurlijke/politieke arena. Het gaat erom wat je kent, maar zeker ook wie je kent. We gaan onder andere een “snappen en happen” route wandelen. Zodat we een indruk krijgen welke belangrijke instituten op welke plek zitten en welke functie die instituten hebben. Samen gaan we praktisch aan de slag om het complexe samenspel goed te snappen. Natuurlijk organiseren we ook ontmoetingen met relevante stakeholders.

Wat leer je?
Met casuïstiek uit de praktijk gaan we het Haagse besluitvormingsproces inzichtelijk maken. Je vergroot je bestuurlijke effectiviteit door te weten welke instituten/organen er zijn en welke belangrijk zijn qua politieke besluitvorming. Je leert over de verschillende rollen en taken in Den Haag; wie beslist er over wat? En je krijgt zicht op de bewegende krachtenvelden. Soms heb je partners nodig, dus is het de vraag met wie je een coalitie sluit.

Je leert op welke manier een lobby het meest effectief is en hoe je dit moet doen.

Na afloop
Heb je inzicht in en overzicht over het Haagse besluitvormingsproces. Je hebt kennis opgedaan over de Nederlandse staatsinrichting én belangrijker, op welke manier je invloed kan aanwenden als LTO bestuurder. Want je streeft naar het zijn van die gezaghebbende gesprekspartner die op een effectieve manier de belangen behartigt van de achterban.

Daarnaast heb je je netwerk in Den Haag vergroot. Het is aan te bevelen om visitekaartjes mee te nemen (als je die hebt) en je LinkedIn profiel nog eens te controleren op actualiteit.

Data:
2 daagse bijeenkomst
15 en 16 april 2021
Locatie: Kantoor LTO Nederland te Den Haag